højbed

Hvilke planter kan du dyrke i dit højbed?

Hvilke planter kan du dyrke i dit højbed?

editorial

Det er populært som aldrig før at dyrke sine egne grøntsager og krydderurter, og selvom du kun har en lille terrasse eller altan, kan der som regel klemmes et højbed eller to ind – men hvad skal du dyrke, hvis du er nybegynder?

Det er praktisk med et højbed, fordi det er nemme at arbejde med, og det er billigt at etablere, fordi du ikke skal i gang med at grave hele haven op for at komme i gang med køkkenhaven. 

Grundlæggende er der ingen grænser for, hvad du kan dyrke i et højbed, men hvis du er ny udi kunsten at dyrke dine egne afgrøder, så er det rart at starte med nogle grøntsager eller urter, der er forholdsvis lette at arbejde med.

Vælg ting, du spiser

Når du skal beslutte dig for, hvad du gerne vil dyrke i dine højbede, er der to ting, du skal overveje: sværhedsgraden og hvad du rent faktisk spiser. Det kan godt være, at det er let at dyrke gulerødder, men hvis hverken du eller din familie spiser gulerødder, er det lidt omsonst.

De fleste afgrøder vil trives i et højbed, særligt grøntsager, krydderurter, sommerblomster og stauder, ligesom små bærbuske også har det godt i de høje bede.

Vi har samlet et bud på 12 ting, du kan starte med, hvis du vil have lidt succes i køkkenhaven:

Gulerødder

Kartofler

Løg

Ærter

Radiser

Rødbeder

Salat

Spinat

Rosmarin

Persille

Purløg

Timian

Vær opmærksom på at vælge en god jord til dine højbede, og husk desuden at overveje, om placeringen passer til de grøntsager eller urter, du ønsker at dyrke. Nogle afgrøder kræver meget lys, mens andre har brug for at stå lidt i skygge i løbet af dagen.

Er du i tvivl, kan du altid spørge på din lokale planteskole, hvor du med sikkerhed kan få en række gode råd med i købet.