En vicevært skal både være praktisk og socialt anlagt
Det typiske billede af en vicevært er en ældre mand der går og pusler i og omkring en boligblok og altid har tid til at hjælpe eller små sludre med de beboere, der er hjemme i løbet af dagen. Den type vicevært findes selvfølgelig også, men mange viceværter i dag er ansat af et ejendomsserviceselskab. Det betyder at de er ansatte og skal varetage aftalte opgaver. Det er en god ide at have en fleksibel aftale, i tilfælde af at der opstår uforudsete problemer, som kan opstå og som skal løses.
Det betyder ikke at viceværten alene er blevet ansat til at varetage praktiske opgaver, han er stadig den der ofte vil kende boligblokkens beboere bedst. Det betyder at en vicevært ikke alene skal ansættes for sine praktiske evner, men han skal også være en god menneskekender.
Sociale viceværts projekter
Alt efter hvor viceværten er ansat og hvad der er aftalt kan der også være opgaver af en anden praktisk karakter end trappevask eller snerydning. Det kan være opgaver, hvor beboerne inddrages i opgaverne. Det kunne f.eks. være nyttehaver eller et klub hvor beboerne kan mødes og hygge.
Det er opgaver som kunne have en vicevært tilknyttet. Det kan være en vicevært der er specifikt ansat til at varetage sociale projekter. De bliver typisk kaldt sociale viceværter, men det kan også være en del af de traditionelle viceværters opgaver. Fordelen ved denne type opgaver er at det er muligt at opdage, hvis en beboer har problemer og det er muligt at hjælpe.
F.eks. er det langt billigere for en boligforening, beboeren samt for kommunen at få hjulpet en beboer, hvis de har en huslejeresistance end hvis beboeren bliver sat ud.
Det har også den afsmittende effekt at beboerne også begynder at lære hinanden bedre at kende og der kommer en hyggeligere stemning i området.