Når lærlingen skal oplæres i gulvafslibning
Måske har en purung knægt opdaget, at da vedkommende boede hjemme, så var der en gulvafsliber på besøg, der netop lavede en rigtig god gulvafslibning i Roskilde i ens hjem, og det blev man så bidt af, at man ville gå samme vej – hvem ved?
Så kan det måske ikke være, at man kan komme i decideret gammeldagsmesterlære, men ledet i uddannelsen er ofte, at man skal i praktik i et reelt firma med gulvafslibning for at lære, hvordan det foregår ude i den virkelige verden, og man ikke ender med at skulle lave skolepraktik.
Den slags udnytter arbejdspladserne ofte, som der er få godkendte af, og ofte må de nøjes med SU undervejs, men der er også en anden side, hvor man kan debattere, om der er tale om udnyttelse, eller om det kan komme begge parter til fordel, lærling/praktikant og arbejdsplads.
For man ser nemlig den slags i mange erhvervssammenhæng ude i verden, at når man får en ny lærling, så vil man måske også gerne have valuta for den tid, der måske går med at oplære den unge person, selvom skolen måske betaler for det.
Derfor går man efter at oplære vedkommende i lige så høj grad i, hvordan man gør i denne virksomhed, som hvordan man egentlig udøver faget i overordnet praksis.
Det er selvfølgelig nogle gange svært at skelne disse to ting fra hinanden, for ikke to arbejdspladser er ens, og den sammenlagte sum af medarbejdere på daværende tidspunkt udgør jo, hvordan man gør tingene på den givne arbejdsplads.
Men nogle gange går arbejdspladsen måske specifikt efter at forklare den unge, hvordan man gør tingene her, så man lettere kan ansætte vedkommende efter endt studietid, så man har været med til at påvirke vedkommende i ens retning.
Hvad siger du?
Er det manipulation, eller er det en konsekvens af at være i praktik?