Misbrugscenter

Slip pilleafhængigheden med hjælp fra et misbrugscenter

Slip pilleafhængigheden med hjælp fra et misbrugscenter

editorial

Pillenarkomani – eller, som det rettelig bør benævnes, misbrug og afhængighed af receptpligtig medicin – er et problem i støt stigning i Danmark og i resten af den vestlige verden. Der kan nemt opstå et afhængigheds betinget misbrug af stærk smertestillende medicin, når man som patient har fået denne udskrevet i forbindelse med eksempelvis en operation eller et alvorligt og smertefuldt traume.

Hvordan bliver man pillenarkoman?

Misbruget opstår i det øjeblik, man fortsætter indtaget af medicinen selv om man ikke længere har behov for smertedækning. Dette sker desværre alt for ofte, hvis man har fået udskrevet en af de såkaldte opioider, som i særdeleshed er i mediernes og sundheds myndighedernes søgelys i disse dage.

Opioider er syntetisk fremstillede stoffer, som emulerer opiaternes (for eksempel morfin) virkning. Dette betyder, at opioider som for eksempel Tramadol, Fentanyl eller Oxycontin foruden deres stærkt smertelindrende effekt også medfører en rus, som af de fleste opleves som utroligt behagelig, nærmest euforiserende. Derfor begynder flere mennesker at anvende stoffet rekreativt, og så opstår problemet med afhængighed.

Opioider er under mistanke for at bringe ubalance i kroppens og hjernens naturlige belønnings system, hvilket betyder, at et fravær af stoffet kan føre til svære, depressions lignende tilstande. Mennesker, som har gennemgået en afvænning for et opioid misbrug, beretter tillige om fysiske symptomer, som minder om heroin abstinenser.

Hvordan kommer jeg ud af mit pillemisbrug?

Er du havnet i en ond cirkel, hvor dit forbrug af receptpligtig medicin er kommet ud af kontrol, bør du opsøge professionel hjælp til afvænning og behandling. Det er nemlig yderst risikabelt at forsøge sig med afvænning på egen hånd – og den indledende afrusning og afgiftning bør altid følges op af et behandlingsforløb, som har til formål at komme den psykiske og mentale afhængighed til livs.

Du kan læse mere om misbrugsbehandling på https://behandlingscenter-stien.dk